lumepallisupp

Eesti toitu armastav jaapanlanna Keiko

Kord jooksis Eesti telekanalis reklaamirull, mis uuris retooriliselt „Mida pakkuda oma kaugetele külalisele?“

Sama küsimuse esitas hobikokk Tiina Lippant toidupiirkonna toimkonnale, sest maitsete regiooni oli külastamas Eesti toitu hindav ja ise toiduvalmistamisest innustunud Keiko Sasaki Jaapanist.

Keiko on tõsine Eesti toidu fänn, andnud kodumaal välja meie traditsioonilise toidu retseptiraamatu ja nüüd on ta kogumas vastseid mõtteid ja retsepte uue vihiku jaoks. Instagramis kohtab tema tehtud ülesvõtteid nime all @estonianavi.

Et mitte jääda statistiks ning maitsta juba valmis tehtud rooga, pakkus Piima-Tiina võõrustajana välja, et võiksime koos kokata kohvik-restos Ajatu lumepallisuppi. Võimalusest haarasid kinni nii kokad Kaia ja Tarmo Kaugeranna kui ka toimkond, kel sellega seoses oli mitu asja ajada. Vajab ka toidupiirkond Järvamaagi tähelepanu ja pealegi on kohvik-resto Ajatu tavamenüüs lumepallisupp täitsa olemas.

Mõeldud tehtud. Kolmapäevaks (10.08) varuti tooraine: mahemunad, vahukoor, piim, suhkur, tärklis ja vanilje ja katsetamine võis alata.

Keiko tunnistas, et tema 800 eksemplaris välja antud Eesti toidu retseptivihikus on lumepallisupp juba olemas. Kaia ja Tarmo Kaugeranna lükkasid väite ümber: „Sellist valmistamisviisi pole sul kindlasti. Meie teeme uut ja lihtsamat moodi.“

Kaamerate klõpsude saatel löödi munad vahtu, keedeti piima ja koort ning lumepallisupp saigi valmis. Keikole maitses see väga. Retsept läks kirja ja võib koha leida uues retseptivihikus nime all „Ajatu lumepallisupp“.

Tuleviku tarbeks lisame edaspidi selle retsepti ka oma valmistamisõpetuste hulka. Kogu valmistamise protsessi näeb lõpuks videoülesvõttena, mille tööpealkiri on „Külalised toidumaakonnas“ ja mida võtab üles videograaf Priit Jõesaar.

Toidupiirkond 2022 Järvamaa mainib, et lumepallisupp on nii traditsiooniline, nostalgiline ja piimane magustoit kui üldse olla saab. Gluteenivaba!

Tõstame selle lumepilvekestega magustoidu taas au sisse.

 

Kirja pani ka pildid tegi Piret Sihver

Toidupiirkond 2022 Järvamaa