Toidupiirkond 2022 Järvamaa näitas idavirulastele piirkonna toidutootjaid
Kaks päeva, 23.-24. novembril, tutvusid kohaliku toidu Ida-Virumaa võrgustiku Viru toit liikmed Järvamaa toiduga seotud ettevõtetega.
Toidupiirkond 2022 Järvamaa poole pöördunud virulased soovisid kaeda, milliste toidu tootmise traditsioonidega maa on Järvamaa. Projektijuht Kristina Gudinas ja turundusjuht Piret Sihver panid pead kokku ning kuna see oli juba neljas reisikorraldus Järvamaa toidutootjate juurde, siis polnud nad ülemäära raskustes, mida kallitele külalistele näidata. Edupiikonnaks olemise ajal on piimajõgedel ja pudrumägedel seigelnud toiduajakirjanikud, koolikokad ja Eesti Peakokkade ühendus.
Alustati Rutikvere mõisa kalakasvatusest, kus küpseb kalamari ja sirguvad toidukõlbulikuks tuurad, forellid ja karpkalad. Edasi põrutati Põhjaka viinakööki tutvuma sealsete destillaatidega: napsud, džin, viinad ja glögi. Kui juba Karedal olla, siis ei sõideta mööda Esnast. Ikka põigatakse sisse kullatikkijate Esna galeriisse, kuhu oli ka seekord Kalamatsi meierei suupisted maitsmiseks üles seadnud pakkudes head ja paremat kitsepiimast. Esimese päeva õhtuhämaruses jõuti Alt-Kirjapi tallu, kus tegutsevad üle maa tuntud küüslaugukasvatajad ja perenaise hoidiste rida oli pikk nagu mõnel tööstusel. Viimaks vajuti ööunne Jäägri villas, mis on ka tuntud hea toidu pakkuja.
Teisel päeval külastati Eesti Aasta talu 2021, milleks on Jõeääre talu Kirna külas. Hea toit jõuab lauale köögivilja ja kartulina. Edasi läks päev järjest magusamaks jätkudes Lokuta külas Paradiisi mesilas mahemeetootmist uurides ja otsad tõmmati kokku White Guide poolt soovitatud kohvik-restos Ajatu lõunasöögi menüüst osa saades. KONNa majja olid oma tooteid presenteerima tulnud ka Convi Foods oma martsipanidega, Ecosnack kuivatatud puuviljade valikuga ning magusa punkti pani Pagaripiiga sini-must-valge tordiga, mis oli pühendatud toidupiirkonnale ning „Ma armastan Eesti toitu“ märgisele.
Siis ootas elevil reisiselle kojusõit, et seedida lisaks muule ka Järvamaa muljeid.
Toidupiirkond 2022 Järvamaa tänab võrgustiku Viru toit liikmeid võimaluse eest tutvustada siinse piirkonna vahvaid toiduentusiaste ja lubada osa saada piimastest ja vähem piimastest maitsetest.
Teate koostas
Piret Sihver
Toidupiirkond 2022 Järvamaa kommunikatsioonijuht