Vareenikud

Keedetud kohupiima pirukad ehk vareenikud

Vaja läheb:

Tainas:

450 grammi saiajahu

pool klaasi vett

1-2 muna

soola

Täidis:

700-900 grammi kohupiima

soola

1-2 muna

0,5 klaasi 10% koort

2 spl nisujahu

Soovides magusat täidist lisatakse suhkrut, vaniljet, kaneeli ja riivitud sidruni koort. Kui soovite siis ka võib rosinaid ja kaneeli lisada.


Valmistamine:

Jahust, veest, munast ja soolast valmistatakse paraja kõvadusega taigen, võimaluse korral lastakse sel paar tundi seista, et jahu paisuks ja rullitakse taignarulliga õhukeseks. Täidiseks peenestatakse kohupiim, teised ained lisatakse juurde, segatakse hästi läbi ja asetatakse lusikatäite kaupa reas väikese vahega rullitud taignale, servast veidi eemale. Tühjaks jäetud taigna äär pööratakse üle täidise ning vastava vormiga võetakse väikesed pirukad välja, mille servad sõrmedega hästi kokku pigistatakse. Seejärel asetatakse uus rida täidist taignale.

Pirukad asetatakse laiemasse keedunõusse, nõrgalt soolasesse keevasse vette. Keedetakse väikesel kuumusel kuni pirukad peale tõusevad (umbes 5 minutit). Pirukad tõstetakse vahukulbiga kaussi, pintseldatakse sulavõiga üle. Pirukad võib ka pärast keetmist ahjus või pannil väheses võis kergelt pruunistada.

Magusatele vareenikutele pustatakse peale tuhksuhkrut.

Järvamaa toidupiirkond soovitab, proovi järele. 

Retsept pärineb Eesti Piimandusmuuseumist.