Kokkuvõte: meie aasta toidupiirkonnana

LEADER piirkondadega ühiselt koostas SA Järvamaa maakonna taotluse Maaeluministeeriumile toidupiirkonnaks nimetamise konkursile, taotlust pälvis edu ja märtsi viimastel päevadel saabus ministeeriumist teade, et Järvamaa on 2022 aasta toidupiirkond.

  • Mais toidupiirkonnaks saades andis maaeluminister Urmas Kruuse Järvamaa meeskonnale üle hiidkahvli, mis on sümboolne tunnus maitsete aasta valitsemisregiooniks saamise kohta. Hiidkahvlit ei hoita kontoris kapinurgas, vaid liigub ringi mööda toidupiirkonna toitlustusettevõtteid. Teekond on viinud kahvli Jäägri villasse, kohvik-restosse Ajatu, Kirna mõisa kohvikusse, Tallinn-Tartu maantee äärde Tikupoissi,  Hindreku talu Rabarestosse Esna jõe kaldale ja Põhjaka mõisa restorani.
  • Piimajõed ja pudrumäed valiti maitsete piirkonna tunnuslauseks, sest fookus piirkonnas on piimal ja piimasaadustel.
  • Pokteilide juurutamine oli üks piirkonnaks saamise peaeesmärke. Pokteil on ainulaadne, maitsev, tervislik ja hooajale vastav jook, mille üks koostisosa on piim või piimatoode. See võib olla lehmapiim, kitsepiim, jogurt või jäätis. Oktoobris saabus teade, et Patendiamet rahuldas taotluse „pokteili“ kui sõna- ja kaubamärgi omastamiseks SA Järvamaale.  Pokteili tegemist tutvustati ka Terevisioonis.
  • Loodi uus kodulehekülg jarvamaakohaliktoit.ee , kuhu on loodud retseptide alamlehekülg, mis sisaldab muuhulgas ka pokteilide retsepte.
  • Üks eesmärkidest oli üles võtta vaate- ja reklaamfilm Järvamaa toidutootjatest. Videofilm valmis projektimeeskonna näpunäidete järgi videograaf Priit Jõesaare ( FilmFactory OÜ) ülesvõttel augusti lõpus. Filmis on külastusobjektideks Rebase talu, A.H.Tammsaare muuseum Vargamäel, Jalgsema metsaresto, Põhjaka viinaköök, Esna galerii, Kalamatsi meierei kitsefarm, Potitomati aiand, Rutikvere mõisa kalakasvandus ja Taikse Laste Resto. Filmi saab näha Visit Järva youtube kanalil.
  • Samasse kanalisse on lisatud ka teised filmitud videoretseptid – Ajatu lumepallisupp, pohla pokteilitegu, odrakruubisalat Emmeliine toidutoast jms.
  • Juunist novembrini korraldas projektimeeskond neli tutvustusreisi – juunis toiduajakirjanikele ja koolikokkadele, augustis Eesti Peakokkade Ühendusele ja novembris võõrustati Ida-Virumaa toidutootjaid.
  • Sotsiaalmeedia kanalites Facebookis ja Instagramis laeti üles uudiseid ja tähistati toidutähtpäevi.
  • Kodulehel loodud blogis leidub vahvaid lugusid pokteili ajaloost, piima-Tiina sõirateost, ladina köögist ja jaapanlanna Keiko käigust kohvik-resto Ajatu kööki. Loodud toidupiirkonna BINGOst.
  • Sündmuste kalendris olid avaüritus 14.mail, piimapäev Eesti piimandusmuuseumis 14.juulil, aastanäitusH.Tammsaare muuseumis Vargamäel „Täissöönul pole isu ja nälginul pole toitu“, lasteresto pühapäevad Taikses.
  • Toitlustusettevõtetes toimusid erinevad kampaaniad – näiteks „Koogipaus Kesk-Eestis“, „Sõbraga seltis supile“ ja suvised „ÖÖÖÖkohvikute kolmapäevad“.
  • Alustati noorte toiduteadlikuse tõstmist. A.H.Tammsaare muuseum kutsus Albu noored välja töötama retsepte ja tööd alustas töötubade projekt „Taikse lasteresto“.
  • Eesti toidu kuu sai avalöögi Põhjakal
  • Kaks Järvamaa toitlustusettevõtet said White Guide tunnustuse ja Michelini tärni omanikuks sai Põhjaka mõisa restoran, mis pole küll toidupiirkonna teene, pigem ikka toitlustajate ennastsalgav töö, aga sündmuse tähtsust see ei pisenda.

Toidupiirkonnaks saamine andis maakonnale võimaluse tutvustada maakonda läbi toidu. Pool aastat on toidupiirkonnal veel ees, sest tiitli üleandmine järgmisele piirkonnale on 2023 aprilli lõpus.

Lisainfo:

Kristina Gudinas

Projektijuht

Toidupiirkond 2022 Järvamaa projektis

kristina@jarva.ee

 

Kokkuvõtte koostas:

Piret Sihver

Turundus ja kommunikatsioonijuht

Toidupiirkond 2022 Järvamaa

piret@jarva.ee